lördag 14 april 2012

Hästauktion - bättre med sunt förnuft, än en grönsak


                                                       Ingen dålig trailer!



Alla ni hästvänner, som älskar bra slut, kanske inte ska läsa dagens inlägg!
Det finns en återkommande hästauktion här i Mira Loma. Den gick av stapeln idag. Dit kommer hästar i olika skick, kondition, o med varierande slut på sina sagor. Tidigare har jag ju nämnt att man inte riktigt behandlar djur här som vi (oftast) gör i Sverige. Inte för att man tycker man är elak, när man driver sin häst med sporrarna allt vad man kan, sen piskar på den lite extra, samtidigt som man håller halsen dubbelvikt via bettet i ett järngepp. Här ska nämligen hästar dansa! Dvs de yrar fram o tillbaks o försöker förskräckt fly undan rovdjuret på ryggen.
Vissa hästar här hade så långa hovar att man undrar om de någonsin sett till en hovslagare. Så gott som 95% hade heller inte sett en borste, de var skitiga, raggiga, magra och vissa blödde från sår på benen. Typ ingenting av det här skulle ens vara möjligt i Sverige. Här finns typ inget djurskydd på det sättet. Det märkliga är att detta med hur man hanterar djur här (som Helle uttryckte det) skulle tom en grönsak förstå. Det är bara sunt förnuft, tycker vi! Den här lille cowboysaren har redan rustats med en ordentlig trilla på sina sporrar. Men mitt i eländet är han ganska söt, faktiskt.

En av de mindre hästarna var helt avstängd, mycket raggig, vaggade fram o tillbaka, dragandes tänderna längs rören. Många av blickarna var sorgsna, som sagt, en grönsak skulle kunna sett att dessa djuren inte var lyckliga. Det som händer här är att om ingen bjuder eller bjuder högt nog,kommer en hästhandlare och tar han om "det som blir över". Lastar dem på en bil och kör dem till Mexico, längre norrut kör de dem till Kanada. Här har det nämligen varit förbjudet att slakta hästar, så de har satts i transporter tvärs över landet, med otroligt lidande som följd. Nu vill presidenten tillåta slakt här och debbaten går het på Fb och i andra sociala medier. Här avlas det på allt o när man tröttnar, skickar men dem på slakt, friska eller ej. Hästpass har de aldrig hört talas om, vilket skulle varit en bra lösning. Att tvingas betala för att lämna in sin häst kanske...då vore det inte lika roligt med slit o släng-konceptet längre.


Här fanns också en o annan skönhet som säkerligen skulle klara livhanken och byta ägare....förhoppningsvis till en med sunt förnuft, ingen grönsakshjärna! Tex den här skönheter med vackra, kloka blå ögon, som såg ut att betinga ett betydligt högre pris än den förra. Priserna ligger sisådär mellan  $125 - $300 eller något mer..alltså från ca 875 spänn. 2 shettisar, såg hyfsat välvårdade ut, om än aningen långtåade, de kommer troligen att inbringa en slant till gamla ägare.



Den här lille vännen hade rejäla skador på båda sina framben som ännu blödde.Såg inte värst uppåt ut heller....





Vi är måna om att hästar med små föl inte får flyttas förtidigt....här fanns en åsna med bebbe...som inte hade något vatten. Försökte förtvivlat sno lite vatten i fållan bredvid.














 En fölmärr med en väldigt liten skruttis.....


















En hel del sadlar fanns det att välja på som också skulle aktioneras ut, vissa väldigt fina tom helt nya, vissa i mindre fint skick.














Sprillans nytt kohudsträns med blingbling.
















Idag är jag tacksam över att: min hjärna har mer kapacitet än en grönsak, i allafall vad gäller djurskötsel ;O)
temperaturen har stigit en aning,
jag har gått en superlång runda idag o sen kört ett 30 min danspass, härligt!

Wolfies tips: kolla noga upp vem du säljer ditt djur till och SKÄNK ALDRIG BORT ETT DJUR - DÅ HAR DE INGET VÄRDE OCH KANSKE BEHANDLAS DE DÄREFTER!

1 kommentar:

  1. Som sann djurvän,,skriver jag under på det sista du skrivit,,,det finns en mening med att du har hamnat där,,,använd din tid med att göra något för dom som inte kan tala vårt mänskliga språk ,,om du gör något gott,får du det trefalt,tillbaka :-)

    Jag har skrivit på många protest-listor ,när det handlar om hästslakten i Mexico och Kanada,och tyvärr importerar vi stora mängder hästkött därifrån .

    SvaraRadera